dinsdag 23 juli 2013

23 Juli 2013 - Moestuin lessen voor volgend jaar

De ene groente is de andere niet. Sommige hebben wel heel veel zorg nodig voor een klein beetje opbrengst. Volgend voorjaar gaan we een aantal dingen toch even anders aanpakken.

Voor herhaling vatbaar:
- Sugarsnaps
- Bieten
- Pastinaken
- Suikermais
- Courgette (maar niet zo veel)
- Andijvie

Okee, maar dan anders:
- Wortels (niet te veel zaad gebruiken)
- Radijsjes (zie wortels)
- Capucijners (plastic gazonrand gebruiken om muizen er bij weg te houden (gaas helpt niet))
- Knoflook (niet voor Juni planten)
- Uien (doen het niet best maar proberen we nog eens)
- Piepers (zijn wat aan de kleine kant vergeleken met die van Gerrit; meer voeding?)
- Spaanse peper en paprika (reeds in januari planten en warm en zonnig groot laten worden)

Nooit meer:
- Bloemkool, broccoli (nemen te veel ruimte in beslag in relatie tot opbrengst)
- spitskool, witte kool (als de muizen ze al niet opvreten doen de rupsen het wel)

Nog te bezien:
- Pompoen
- Buschbohnen
- Prei
- Spruiten

Maart 2014:

  • Buschbohnen gaan als een dolle dus niet al te veel.
  • Spruitjes op tijd planten en weg houden bij de muizen
  • Boerenkool gaat goed maar niet te veel planten (10 planten maximaal)
  • Pompoen heeft teleurstellende opbrengst. Misschien eens in het maisveld proberen...



20 Juli 2013 - Oogsten maar


Nou, die netten had ik niet voor niets gespannen want de bessenoogst is spectaculair. Alleen al de aalbesstruiken naast de schuur leverden dik 5 kilo op. 

Het laatste weekend voor de vakantie moesten we dan ook flink aan de bak om van alles te conserveren. We hebben gauw 15 potten aalbessenjam, 4 potten kruisbessenjam en een weckpot met bietjes. De courgettes gaan ook goed. We eten er veel van en ik heb ook al een zwikkie ingevroren. 





maandag 17 juni 2013

16 Juni 2013 - Netten spannen

.. de sprutters vreten d’aalbeerns op. Nou ja, de lijsters en de merels dan. Sprutters zijn helaas bijna uitgestorven. De aalbessen beginnen al aardig rood te kleuren maar elke ochtend is er weer een paar ons verdwenen omdat de vogels er van snoepen. Dat kon zo niet langer dus heb ik dit weekend maar eens wat netten gespannen. Een heel gefriemel waar ik misschien maar eens een wat meer definitieve oplossing voor moet verzinnen.

vrijdag 7 juni 2013

6 Juni 2013 - Moestuin update

Eindelijk mooi weer en de moestuin begint lekker op stoom te raken.

De bak met brassicas (kool en raap zeg maar) wordt nogal overheerst door de kolen (dat spreekwoord is er niet voor niets). Broccoli, bloemkool en spitskool staan helaas te dicht op elkaar. Als je die stekkies koopt kun je je bijna niet voorstellen dat ze zo groot worden. Lesje voor vogend jaar!

Maar ook de bieten en de pastinaken beginnen aardig aan te trekken.

 De erwten en snijbonen die niet door de muizen zijn opgevreten (vooral capucijners zijn favoriet) bloeien sinds een paar dagen. Ze zijn nu ongeveer een meter hoog.
De plek die ik er eerst voor bedacht had bleek ongeschikt want zeer populair bij de muizen. Volgend jaar moet ik daar een constructie verzinnen met gaas om onze kleine vrindjes bij de capucijners weg te houden.
 Deze bak staat vol met courgettes (gele en groene variant). Ik had ook graag aubergines geteeld maar het lukt me slecht om die op te kweken vanaf zaad. Bij de Welkoop kost zo'n plantje 3,50 euro; da's me iets te gortig.

Volgend jaar maar eens op tijd beginnen met zaaien (februari) en dan in de kas opkweken.



 De sla gaat ook als de brandweer. Daar valt al niet meer tegen op te eten. De kunst is wel om tijdig nieuwe te planten zodat je een continu aanbod hebt tot ver in de herfst. We hebben nu twee soorten rucola, eikenblad sla en andijvie.

Dan de piepers. De "Parel" is een vroege aardappel die niet heel lang te bewaren is maar al wel vroeg in het seizoen te oogsten. Op een andere plek staat de "Surprise" die juist wat later ("laatrijpend") is en ook langer te bewaren (hopelijk tot in de winter). Hier een foto van de Pareltjes. Gerrit ligt helaas ietsje voor maar ik ga hem nog inhalen!






Tot slot nog de bak met uien, wortelen en radijsjes. Dit was ook effe een leermomentje want die hebben we veel te dicht gezaaid. Moeten we volgend jaar ook op letten. Niet te dicht zaaien en op tijd uitdunnen. 1600 wortels op 1 richeltje lijkt toch wat veel van het goede.

3 Juni 2013 - Droevig nieuws

Maandag 3 juni kwam de vogelwerkgroep noordwest-achterhoek langs om de steenuilskuikens te wegen, te meten en te ringen. Tenminste, dat dachten ze, want de uilenkast was helaas verlaten. Echt vreemd want tot een paar weken geleden hebben we ze nog regelmatig zien zitten, vliegen en zelfs paren. Droevige toestand. Het schijnt dat als het vrouwtje overlijdt, het mannetje op zoek gaat naar een nieuw vrouwtje en dus misschien een nieuwe nestkast. Maar misschien zijn ze ook gewoon samen vertrokken omdat ze ons niet meer leuk vinden (sad face...).
Tot ze weer terugkomen moeten we het helaas doen met deze foto.

donderdag 23 mei 2013

23 Mei 2013 - Waardeloos voorjaar

In april hadden we nog wel een paar mooie dagen maar mei is weer hopeloos. Waarschijnlijk gaan er weer kouderecords gebroken worden. We hebben er nog niet zo veel verstand van maar het lijkt allemaal niet op te schieten met de moestuin. Er groeit natuurlijk wel van alles maar vooral de mediterrane groenten hebben het moeilijk. Tomaten, komkommers, courgette, pompoen staan maar wat te bibberen tot de zon eens serieus gaat schijnen.
Wel redelijk gaan de piepers ('Parel' van de Welkoop), de rabarber die er al stond en de diverse slasoorten.


maandag 29 april 2013

29 April 2013 - Gras maaien

Eind april en het gras moet weer gemaaid worden. Niet te vroeg en niet te kort want we moeten de strijd aan met het mos. Ik heb al een paar keer kalk gestrooid en het gras zag er nu redelijk uit. Op standje 4 de hele tuin en rondom de poel gemaaid. 6 a 7 bakken vol gras/ paardenbloemen/ brandnetels voor op de composthoop.







Ondertussen begint er ook van alles te bloeien. Dat maakt het wel extra feestelijk in de tuin, zeker na die kouwe ellende in maart.

De nectarine en de abrikoos bloeien volop en de perenboom voor het bijhuis breekt nu ook lekker door.

De appelbomen zijn blijkbaar wat later.

woensdag 10 april 2013

9 April 2013 - Kersenboom Hans en Lida

Eindelijk staat ie dan: het kado van Hans en Lida voor ons nieuwe huis. Zondags had ik al een flink gat gegraven in de boomgaard waar hij/zij in moest komen te staan.

Dinsdag kon ik gelukkig thuis werken en kwam Harry van Klavertje Vier ('ecologisch hovenier') de boom bezorgen. Hans was er ook al want er werd ook een amandelboompje voor hem bezorgd en hij wilde graag even helpen planten.

Twee mooie paaltjes ernaast zodat zij (Astrid!) niet staat te zwiepen in de wind en mooi wortel kan schieten.

En nu maar hopen dat we dit jaar al kersen kunnen snoepen.

Hoor net van Hans dat het een Prunus Avium 'Sunburst' betreft.

10 April 2013 - Lente eindelijk in zicht

Na het koudste voorjaar sinds mensenheugenis lijkt het begin april eindelijk wat aangenamer te worden. Niet alleen was het de hele maand maart steenkoud (vooral de wind maakte het zeer onaangenaam) maar het was ook nog eens kurkdroog.

Twee maanden geleden konden we door de opdooi (extreme blubber toestand) niet eens met de auto ons huis bereiken en nu lijkt het wel weer de Kalahari. Door dat rotweer wil de lente maar niet op gang komen. De tuinvogels hangen met trossen in de vetballen en de weidevogels dreigen te verhongeren omdat de grond keihard is en er nog nauwelijks insecten te vinden zijn.

Ook de planten lopen nog nauwelijks uit door de combinatie van kou en droogte.

Maar afgelopen weekend, 6 en 7 april, begon het er eindelijk een beetje op te lijken. Een lekker zonnetje en een graad of 10. Deze week gaat het ook wat regenen dus wordt het lekker groeizaam weer.
Het was, kortom, het ideale weekend om de moestuin eens serieus op te starten. Deze winter heb ik al 3 verhoogde bedden aangelegd maar door de kou kon er nog niets gezaaid worden. Zondag hebben we echter flink geplant en gezaaid dus de komende weken gaat er hopelijk van alles ontspruiten. Spannend!

Eerst nog even nog dit: paas-maandag (1 april) 2 hulstboompjes gejat op de vijfsprong. Waar-schijnlijk heeft daar jaren geleden een merel besjes van onze eigen hulst uitgepoept en nu staan daar diverse kleine hulstjes. Geplant naast de keukendeur. Eens te zien hoe ze er over een paar jaar bij staan.


Zaterdag heb ik eerst diverse fruitboompjes geplant die we van Mutze hebben gekregen:
3 Zure kers (Prunus cerasus 'Schattenmorelle')
1 zoete kers (Prunus avium 'Kordia'). Komt er nog een bij omdat deze kruisbestuivend is.
1 pruim (Prunus domestica 'Stanley')
1 perzik (Prunus persica 'Red Haven').
De perzik staat op de binnenplaats omdat ie niet in de wind mag.



Dan de moestuin. We hebben nu dus (voorlopig) 3 verhoogde bedden in de moestuin. Daar kunnen we dan mooi de 3 belangrijke groepen groente in telen. Als we volgend jaar gaan roteren is het makkelijker als de planten gegroepeerd zijn. Bovendien zijn sommige groenten 'slechte buren' en moeten ze sowieso uit elkaar gehouden worden (gettovorming in Laren!).

Erwten, capucijners en sugarsnaps moeten
tegen het gaas aan groeien
Tadaaa!

Op de voorgrond de rabarber patch
de 3 verhoogde bedden

Dit zag er een jaartje geleden dus nog zo uit:



Plattegrond: wordt nog bijgewerkt als we alles geplant hebben.